Logo webu
Slovenská verzia
Prejsť na českú verziu
Otvoriť vyhľadávanie
Otvoriť menu

Harman/Kardon Luna: Prenosný reproduktor s vynikajúcim zvukom

NexTech

27.12.2023

Harman vlastní portfólio značiek JBL, AKG a aj značku oceňovaných high-end audio zariadení Mark Levinson, takže disponuje dlhoročnými skúsenosťami a špičkovými vývojármi. To sa prejavilo aj pri návrhu prenosného reproduktora Harman Kardon Luna. Konkurencia v zariadeniach tohto formátu využíva väčšinou širokopásmové akustické meniče. Luna stavila na dvojpásmovú reprodukciu. Má oválny basový menič 9 × 5 cm a samostatný výškový menič s priemerom kupolovitej membrány 20 mm, čo sa spolu s dvoma pasívnymi žiaričmi zvýrazňujúcimi basové frekvencie veľmi priaznivo podpísalo na kvalite zvuku. Každý akustický menič má vlastný zosilňovač, čo umožnilo dosiahnuť kvalitný a veľmi dobre vyvážený zvuk. Celkový výkon 40 W RMS stačí aj na počúvanie vo väčšej miestnosti, prípadne v záhradnom altáne.

Telo reproduktora má funkčný dizajn s elegantne zakrivenými bočnými hranami. Po celom obvode je pokryté priezvučnou tkaninou príjemnou na dotyk. Na hornom paneli z recyklovaného eloxovaného hliníka sú reliéfne silikónové ovládacie tlačidlá a LED indikujúce úroveň nabitia batérie. Ovládacie prvky aj nabíjací konektor USB-C na zadnej strane sú utesnené proti vode a prachu podľa požiadaviek štandardu IP67, takže neškodí, ak reproduktor budete počúvať v kuchyni pri varení, v kúpeľni, prípadne vonku, keď začne pršať, alebo ak vám reproduktor nedopatrením spadne do vody. Aby zariadenie získalo certifikáciu IP67, musí zniesť 30-minútové ponorenie do hĺbky 1 m. Spodná strana má protišmykový silikónový povrch, ktorý zároveň zabraňuje prenosu rezonancií do podložky, napríklad dosky stola, ak počúvate hudbu pri vyššej hlasitosti.

Harman Kardon Luna nemá aplikáciu umožňujúcu nastavenie ekvalizéra a ani ju nepotrebuje. Zvuk je vynikajúco vyladený na počúvanie všetkých hudobných žánrov a takisto na reprodukciu hovoreného slova. Zapnutie reproduktora je indikované krátkou melódiou, ktorá sa nedá deaktivovať. Prvkami na hornom paneli môžete ovládať prehrávanie, nastaviť hlasitosť, aktivovať párovanie cez bluetooth, prípadne pripojiť ďalší reproduktor Luna, aby ste mohli vychutnať stereofónnu reprodukciu či ozvučiť väčší priestor. Reproduktor môžete spárovať s dvoma zariadeniami súčasne. Nízka latencia umožnila dosiahnuť perfektnú synchronizácia zvuku a obrazu pri pozeraní videí. Kodek SBC pre tento druh reproduktorov úplne postačuje.

Frekvenčnú charakteristiku som meral pri troch úrovniach hlasitosti, krivky mali podobný tvar, pričom odchýlka vrátane poklesu na dolnej frekvencii 60 Hz ani v jednom prípade nebola väčšia než 6 dB, takže môžem potvrdiť technické parametre udávané výrobcom. Čo je však ešte dôležitejšie, ani pri maximálnej hlasitosti nebolo počuť ani náznak skreslenia.

Posluchové testy som prispôsobil určeniu produktu, v tomto prípade počúvaniu hudby a podcastov pri relaxe, prípadne ako zvukovú kulisu pri iných činnostiach. Všetky hudobné žánre vrátane rocku sú podané prirodzene, pri džeze aj pri monofónnej reprodukcii možno rozpoznať zvukové polohy jednotlivých nástrojov. Veľmi dobre znejú aj mužské a ženské vokály. Prekvapila ma nielen kvalita zvuku pri vyššej hlasitosti, ale aj rovnomerné podanie pri nízkej hlasitosti, napríklad ak počúvate hovorené slovo alebo hudbu večer a v noci.

Výrobca deklaruje 12-hodinovú výdrž batérie. Takúto výdrž sa mi podarilo dosiahnuť pri hlasitosti príjemnej na počúvanie v menšej miestnosti. Aj pri pomerne vysokej hlasitosti batéria vydrží 5 – 7 hodín. Nabitie na plnú kapacitu trvá približne dve hodiny. Nabíjačka nie je súčasťou balenia. Reproduktor je dostupný v čiernom a sivom variante.

Plusy, Mínusy:

+ Kvalita zvuku, účelový dizajn, odolnosť proti vode a prachu, výdrž batérie
- Nič podstatné

Pošlite článok známemu